9 Kar Otomotiv Çorlu'da Tüm Marka Araçlarınızın Şanzıman Tamiri, Bakımı, Parça Değişimi Alanında Uzman Ekip Arkadaşlarımız ile Garantili Şekilde Hizmet Veren Oto Servis Markasıdır.
Motor bakımı, konunun uzmanları tarafından yapılan ve motorun deforme olan parçalarının değiştirilmesine verilen genel bir addır. Motor bakımı ile eskiyen veya deforme olan parçalar değiştirildiği için yakıt tüketiminin azalması veya aracın performansının artması sağlanabilir.
Motor Bakımı Nasıl Yapılır?
Motor bakımının süresi, araçların türlerine göre değişiklik gösterebilir. Benzinli araçlar genellikle 15 bin, dizel araçlar ise 10 bin kilometre katettiğinde bakıma ihtiyaç duyar. Ayrıca araçlar belirtilen kilometre sınırlarına ulaşmasa bile yıllık olarak bakıma girmesi gerekir. Bakımlarda araçların rutin kontrolleri yapılır ve özellikle motor incelenir.
Motor bakımı sırasında ilk olarak aracın çipi ile bağlantı kurulur ve değişikliğe ihtiyaç duyulan parça olup olmadığı keşfedilir. Eğer bir parçanın değiştirilmesi gerekiyorsa parça temini sağlanır ve motorda değişikliğe gidilir. Parça değişimine ihtiyaç duyulmuyorsa rutin olarak değiştirilmesi gereken antifriz, motor yağı ve filtreler gibi bileşenlere bakılır. Ömürleri dolmuş olanlar değiştirilir.
Motor Kontrolü ile Bakım Arasında Ne Fark Var?
Motorların, markalar tarafından belirlenmiş periyodik bakım takvimi içerisinde rutin kontrolleri bulunur. Buna da genel olarak motor kontrolü adı verilir. 2000’li yıllardan itibaren yaygınlaşan ve günümüzde artık standart halini alan çipler sayesinde motorların kontrolleri kolayca yapılabilir.
Örnek vermek gerekirse bir motorun içerisinde yer alan çipe, yetkili teknik servis çalışanları bilgisayar ile bağlanır. Burada motorun herhangi bir sorunu olup olmadığı gözlemlenir. Çip vasıtasıyla bir supabın bile tam olarak çalışıp çalışmadığı görülebilir. Böylece motorun açılmasına gerek kalmaz.
Motor bakımı ise kontrol ve düzenli değişimlerin bir arada sunulduğu karma bir süreçtir. Genellikle periyodik bakım takvimlerinde triger kayışı gibi parçaların ömürlerine göre değişim tarihleri bellidir. Ancak kontrol sırasında triger kayışının bir sonraki bakıma kadar güvenle çalışabileceği anlaşılırsa değişiklik yapılmaz. Fakat yağ gibi bazı bileşenler hemen her bakımda değişir ve motorun ömrünün uzaması sağlanır.
Kısacası motor kontrolleri, aracın motor ve bağlantılarının incelenip gerekiyorsa değişiklik yapılmasını sağlar. Motor bakımı ise değişiklik ve kontrol gibi süreçlerin tamamını kapsar.
Motor Bakımında Dikkat Edilecek Konular
Motor yağını düzenli olarak kontrol ettirin. Çünkü motor yağı zamanla motoru koruyan özelliğini kaybedip katılaşır. Katılaşan karbon atıkları da motordaki kanalları tıkayarak arızaya neden olur.
Motor hararet yaparsa daha hızlı arıza verir. Bu nedenle hararet yapmasına izin vermeyin. Motoru hararetten korumanın en iyi yolu ise soğutma suyu seviyesini kontrol etmektir.
Motor bakımı için motorla yakından ilişkili olan akü, buji, hava filtresi, yağ filtresi gibi elemanları da rutin olarak kontrol ettirin.
Motor yağ lambası yanıyorsa mutlaka yağ kontrolünü yapın. Aksi halde ciddi arızalarla karşı karşıya kalabilirsiniz.
Park yerinin altına bakın. Yağ lekesi varsa sorun var demektir. Hemen kontrole gidin.
Soğutma suyu seviyesi lambası uyarı veriyorsa bunu mutlaka dikkate alın; çünkü bu uyarı, motor soğutulamıyor yani hararet yapıyor demektir. Hararet de motorun zamanla bozulmasına neden olur.
Motor Neden Arıza Verir?
Triger kayışı koparsa,
Yakıt filtresi eskimişse,
Hava filtresi eskimişse,
Hararet yaparsa,
Soğutma suyu biterse,
Buji bozulursa,
Motor yağı azalırsa,
Motor temizliği düzenli olarak yapılmazsa motor arıza verir.
Motor Bakımı Çorlu, Çorlu Motor Bakımı, Çorluda Motor Bakımı, Çorlu Motor Ustası, Çorlu Motor Tamircisi, Çorlu Motor Tamircileri, Motor Tamir Firmaları Çorlu